Saya dari kecik lagi suka makan sayur. Terutama sayur yang berwarna hijau. Sawi tu memang kegemaran saya dan selalunya saya rebus je. Sedap....
Kalau ulam tu memang menjadi kesukaan saya. Cuma sekarang ni susah nak cari. Paling kurang pun makan pucuk ubi atau pucuk paku. Kira ulam la tu kan...
Sengaja saya buat sup sayur ni. Sup sayur ni boleh dimakan bersama bihun, mee atau koew teow.... Kira 2 in 1 la...
Bahan-bahan:
ayam, sotong, daging, udang
bawang besar, bawang putih, cili padi - dihiris halus
sos tiram, stok ayam / kiub ikan bilis
sayur cendawan tiram, baby kailan, pak choy, brokoli, bunga kobis
Suun dan fuchuk
garam dan gula
Cara-cara:
Tumis
bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan air secukupnya.
Masukkan ayam, daging, sotong dan udang. Masukkan semua sayuran tadi. Masukkan
hirisan cili padi.
Masukkan fuchuk dan suun yang telah direndam terlebih dahulu. Masukkan sos
tiram dan stok ayam atau pun kiub ikan bilis. Peraskan dengan garam dan gula. Siap untuk
dimakan...
Dan akhirnya, menu malam plak... hahahaa....
Seperti yang dijangkakan....
No comments:
Post a Comment