Pages

Tuesday, October 15, 2013

Ikan Keli masak Taucu dan Petai

Balik kampung haritu, mak belikan ikan keli. Dah lama tak makan. Kebetulan mak beli petai sekali. Jadi saya masakkan lauk ni untuk mak.

Bahan-bahan:
ikan keli - dibersihkan dan dikelar, digaul dengan garam dan kunyit kemudian goreng
bawang besar, bawang putih, halia- dihiris
taucu - saya buang air taucu dan cuci dengan sedikit air untuk kurangkan masin
cili hijau - dibelah tengah
petai
asam jawa
garam dan gula

Cara-cara:
Tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga layu. Masukkan taucu bersama sedikit air. Masukkan petai dan cili hijau, kemudian asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula. Tuang ke atas ikan keli yang telah digoreng tadi.





No comments:

Post a Comment