Pages

Wednesday, May 29, 2013

Cream cheese dan coklat ganache layer Pudding

Saya suka sangat makan cream cheese... Sebab itulah saya suka tiramisu... sedap...

Petang tadi saya 'cipta' satu puding... panggil puding ke... ntah la...


Macam tiramisu tapi takde ladyfingers... ok tak..

Resepi:

Untuk coklat ganache
250ml whipping cream
coklat masakan
1 sdt nescafe
2 sd mentega
  1. Panaskan whipping cream.
  2. Masukkan coklat masakan dan nescafe, kacau hingga cair dan sebati.
  3. Masukkan mentega dan biarkan sejuk.
Untuk Cream cheese
200 g cream cheese
1/2 cwn gula castor
esen vanila
250 ml whipping cream

  1.  Pukul cream cheese dan gula sehingga gula hancur.
  2. Masukkan whipping cream dan esen vanila.
Cara untuk melapis:
  1. Masukkan cream cheese dulu berselang seli dengan coklat ganache.
  2. Tunggu coklat ganache sejuk dulu baru lapiskan dengan cream cheese semula.
  3. Sejukkan semalaman di dalam fridge dan sedia untuk dimakan.

Lapisan pertama...Cream cheese
Lapisan kedua... coklat ganache
Lapisan ketiga... cream cheese
Sejukkan dalam fridge
First trial... tak berapa jadi dan cantik

Second trial... ok lar skit

Lebihan coklat... buat zig zag

Setelah dihias


Tak sempat tunggu semalaman.. terus ngap


Akhirnya..

No comments:

Post a Comment