Pages

Saturday, February 23, 2013

Keow Teow ala Hotplate

Saya suka sangat makan mee hotplate. Dari sekolah dedulu sampai sekarang. Menu petang saya hari ini...

Resepi ni saya cuba-cuba buat sendiri.

Bahan-bahan:
  • Keow teow/ mee kuning kering/Yee Mee (saya tak suka yee mee)
  • bawang putih, bawang merah, halia
  • kicap pekat, kicap manis, sos tiram
  • ayam
  • Cendawan Shitaki
  • cili kering yang dipotong kasar
  • tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
  • kiub ikan bilis/ayam
Cara-cara:
  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan  halia. (Kadang-kadang saya tak letak halia)
  2. Tumis ayam yang dipotong kecil-kecil.
  3. Masukkan air secukupnya.
  4. Tambah kicap pekat, kicap manis, sos tiram.
  5. Masukkan Cendawan Shitaki dan cili kering yang dipotong kasar. Renehkan sehingga ayam bertukar warna kicap(coklat) dan lembut. (isi hampir terlerai dari tulang). Saya reneh hampir 1jam dengan api yang kecil.
  6. Perasakan dengan kiub, garam dan gula.
  7. Celur sawi dan koew teow.
  8. siap untuk dimakan.


 


Mr Hubby makan mesti tambah telur. Saya tak sebab diet. Diet la sangaattt...

No comments:

Post a Comment